Putteke winter en koukleumen

Hoe ervaar jij de wintermaanden?

Ik zelf vind het gezellig tot op zekere hoogte. Vriesweer met het zonnetje dat volop schijnt vind ik geweldig. Regenachtige dagen en lange periodes van grijs weer vind ik dan weer niets. Vanaf de maand januari heb ik het meestal zowat gehad met de winter. En ondertussen verlang ik al weer naar de lente met haar heerlijke zonnetje en zachte temperaturen.

 

Ben jij net zo'n koukleum als mij die ondertussen al terug uit kijkt naar de lente? Of wil je gewoon weten wat ik doe om de winter te aanvaarden? Dan deel ik hier graag enkele tips die mij helpen tijdens deze maanden. 

 

  • Time to rest: de winter is van nature een periode van terugtrekken en rusten. Dit in mijn achterhoofd houden helpt mij om te aanvaarden dat het logisch is dat ik nu wat sneller moe ben en liever wat rustigere activiteiten verkies. In plaats van mezelf continu te pushen probeer ik meer balans te brengen tussen yin en yang. En vooral de yin-kant van de winter te aanvaarden door wat vaker zacht bewegende yoga of yin yoga te doen.
  • Warmte: Yes please, graag wat meer warmte! Vooral onze voeten en onderrug ter hoogte van de nieren warm houden helpt ons om onze lichaamstemperatuur in stand te houden. De winter wordt in de chinese geneeskunde gelinkt aan het waterelement en het nierorgaan. Yin poses die onze nieren stimuleren zijn dus ideaal (denk aan poses waarbij de achterkant van ons lichaam wordt gerekt of waarbij de nieren compressie ondervinden zoals backbends of twistende houdingen). Ook heerlijk zijn een warm bad, pittenkussentje of even de sauna in gaan.
  • Warm eten en drinken: Ik zelf ben persoonlijk sowieso meer fan van warm eten (omdat ik dit beter verteer). Maar algemeen gezien vraagt de winter ook om verwarmende en gekookte voeding zodat onze spijsvertering net iets minder hard moet werken. Ook warme dranken zoals een lekkere winterse kruidenthee zijn heerlijk in de winter. En we verwarmen zo ons lichaam van binnenuit.
  • Wandelen in de natuur: voldoende de natuur intrekken en zonlicht opnemen. Ook dit helpt mij enorm. Mezelf terug even op te laden in de natuur. Bovendien helpt beweging om ons lichaam gezond en vitaal te houden. Dus wandelen in de natuur vind ik een ideale combo!