De 5 elementen

Begin oktober 2022 trok ik richting Ibiza om mezelf onder te dompelen in de 5 elementen tijdens de yin yang training. En wauw wat was dat een geweldige ervaring! Ik maakte, samen met een groep vol prachtige dames, kennis met elk element en zijn kwaliteiten. Tijdens de opdrachten en de reflectietijd ontdekte ik welke elementen in balans en welke in disbalans waren. Ik leerde hoe ik elk element kon ondersteunen op een holistische wijze om weer wat meer balans te mogen ervaren maar vooral ook hoe ik mijn eigen receptje van tools kon samenstellen. We leerden 'goochelen' met de elementen en dat vond ik echt fantastisch!

 

De 5 natuurelement: aarde, water, vuur, lucht en ruimte.

Het aarde element 

Onze basis. Ons fundament. Gekenmerkt door veiligheid en stabiliteit. Want als ons fundament stevig en sterk is kunnen we van daaruit groeien en bouwen. Denk maar aan die berg die weer en wind doorstaat en toch sterk recht op blijft staan.

Voedend. Ondersteunend. Betrouwbaar. Net zoals de aarde ons voedt is het belangrijk om ook onszelf te voeden en te ondersteunen. Vanuit die basis kunnen we vervolgens anderen steunen en helpen.

Kalm. Geduldig. Aanwezig. Geaard. Allemaal kwaliteiten van het aarde elementen. Bewust aanwezig zijn in het moment. Ons lichaam kan fysiek maar op één plaats te gelijk zijn. Het zijn onze gedachten die ons wegtrekken uit het huidige moment, niet ons lichaam.

Wanneer het aarde element uit balans is kunnen we loom worden, gestresseerd of verward. Misschien denken we dan dogmatischer, trager en in termen van tekorten of voelen we ons verlaten of bedreigd.

We kunnen dit elementen en de kwaliteiten ervan ondersteunen of aansterken door balancerende yogaposes of houding met focus op sterke benen, wandelen op blote voeten, yin poses die de voorkant van ons lichaam rekken (maag en milt meridiaan), meditaties rond gronden, vertrouwen, bergen, bomen en aarde, warme maaltijden, bewust eten,…

Mantra: I am present here and now.

Het water element

Vloeiend. Flexibel. Veranderend. Aanpassend. Water vindt zijn weg. Welk obstakel het ook tegen komt. Het past zich aan de omstandigheden aan. En gaat mee met de veranderingen.

Reinigend. Verfrissend. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het element wordt gelinkt aan het orgaan de nieren in de TCM (traditional chinese medicine). De nieren zorgen oa voor het reinigen van ons lichaam, maar ook voor de temperatuurregulatie. Verkoelend bij warm weer en opwarmend bij koud weer.

Gevoelig. Creatief. Voelend. Emotioneel. Onze emoties komen en gaan net zoals de golven van de zee. We mogen al onze emoties voelen. Mee flowen met het leven. Mee in de flow van creatieve golven.

Water uit balans kan zich uiten in emotionele blokkade, Burn out, koppigheid, verslaving, nierproblemen, blaasontsteking, lage rugpijn,….

Flowende vinyasa’s en hip openers, yin poses rond de niermeridiaan, meditatie rond aanvaarding en watervisualisaties, warm bad, zwemmen, dansen, oliemassage, wandelen nabij water,… kunnen het water element ondersteunen.

Mantra: I accept the flow of my emotions like waves of the oceans.

Het vuur element

Transformerend. Krachtig. Vernietigend. Yes ook vernietigend wat niet altijd negatief hoeft te zijn. Het is pas al we kunnen ruimen (vernietigen) wat ons niet langer dient dat er ruimte kan komen voor transformatie en verandering.

Onafhankelijk. Moedig. Sterke wil. Het vuur element geeft ons moed om in actie te komen. De sterke wil om onze doelen na te streven. En om een gezonde mate van onafhankelijkheid te hebben.

Stralend. Ambitieus. Passievol. Vuur zorgt voor passie en ambitie. Vuur is stralend net zoals de zon. Het geeft energie, warmte en leven. Vuur beweegt altijd opwaarts en helpt ons om te blijven groeien.

Vuur uit balans kan zorgen voor impulsiviteit, extreme controle, woede, nervositeit, narcisme of laag zelfbeeld, lethargie, overspanning,…

De kwaliteiten van vuur kunnen we ondersteunen of aanwakkeren door pittige vinyasa flows, core, twistende poses, zonnegroeten, yin poses voor de voorkant van onze borst te openen (hart), visualisatie van de zon of vuur, meditatie rond transformatie, in zonlicht staan, kaarsen, beslissingen vanuit het hart nemen,…

Mantra: I transform fear with Courage and Trust.

Het lucht element

Breathe of life. Communicatief. Sociaal. Lucht bevat de zuurstof die ons leven geeft via onze longen. Het verbindt onze innerlijke en uiterlijke wereld. Onze stem verspreidt zich via de lucht. Via communicatie kunnen we gezonde relatie opbouwen en verbinden met andere mensen. 

Spontaan. Avontuurlijk. Vrijheid. We bewegen en reizen door heen de lucht. De wind neemt ons mee waarheen het leven flowt. Het geeft ons vrijheid, avontuur en ruimte om spontaan te zijn.

Inspirerend. Kennis. Wijsheid. De kennis die we vaak verbaal te horen. Maar ook de wijsheid van ons hart (hartchakra). Via woorden kunnen we inspireren en geïnspireerd worden.

Moed. Bereidheid om alle emoties te voelen.

Het lucht element uit balans kan zich tonen in onzekerheid, angst, droge huid, behoedzaamheid, wantrouw, manipulatief, wispelturig, ademhalingsproblemen,…

Je kan dit element ondersteunen met dynamische flows, chest openers, backbends, inversies, yin poses voor de longen, meditatie rond loslaten en vergeving, sociale relaties opbouwen, gevoelens uitdrukken, wandelen in de natuur, zingen,…

Mantra: I am Grateful for what I have & who I am.

Het ruimte element 

Het laatste en misschien wel het meest abstracte of ongekende element. Ik wist er althans (nog) niet veel van voor ik de training startte. Maar ik vond het een zalig element om te ontdekken. Ruimte wordt ook wel gezien als de moeder van alle andere elementen.

Onbeperkt. Eindeloos. Expansie. Zonder grenzen, zonder vorm en zonder limieten. Ruimte om te groeien en evolueren. Het element nodigt ons ook uit om onze eigen ruimte in te nemen.

Duidelijk. Bewust. Leegte. Stilte om te ontdekken en bewustzijn te creëren. Om duidelijkheid te krijgen. Om de subtiliteiten van ons lichaam, ons bestaan, onze emoties en gedachten op te merken. Bewust zijn van de ruimte en openheid binnen in ons lichaam.

Toelaten. Eenheid. Toelaten van je eigen intuïtie om jouw hart te volgen. Het voelen van de eenheid in de wereld. Alles is verbonden met elkaar en vormt één geheel.

Het ruimte element uit balans kan zorgen voor keelpijn (keelchakra), nekpijn, hoorproblemen, schildklierproblemen, moeilijkheid om te focussen of om jouw richting in het leven te kiezen, communicatieproblemen, jezelf verloren voelen, onverantwoordelijkheid,…

Om dit element te voeden of ondersteunen kan je inversies doen, lang aanhoudend poses met aandacht voor ruimte en inademhaling, yin yoga rond de levermeridiaan (binnen en buitenkant van de benen), visualisatie van expansie en stilte, de mantra Ohm, luisteren, duidelijke grenzen stellen, yoga nidra, bewuste communicatie…

Mantra: In my Stillness, true Healing can occur.

 

Credits to the incredible Yin Yang Teacher training 5 elements by Mirjam Wagner & David Lurey.